Mediteren onder werktijd

Door Marjo van Lijssel / 25 april 2016 / Persoonlijke ontwikkeling / Nieuws

Vroeger was je een geitenwollen sok als je mediteerde. Nu doen zakenmensen het gewoon tijdens hun werk. Er is zelfs sprake van een wereldwijde meditatietrend onder medewerkers van multinationals.
Google, SAP, Samsung en andere grote bedrijven laten hun personeel mediteren. Dit zou volgens wetenschappers van de Stanford University in San Francisco namelijk je emotionele intelligentie verhogen. En laat die emotionele intelligentie net die skill zijn die in 2020 in de top 10 staat van een competente werknemer. Dit blijkt uit een enquête van World Economic Forum onder toonaangevende multinationals.

 

Zweverig imago

Ook in Nederland wordt gemediteerd op het werk. Uit recent onderzoek in februari 2016 blijkt dat het toilet een van de meest favoriete meditatieplekken is op het werk onder Nederlandse werknemers. Een andere plek waar ze graag mediteren is achter hun bureau. Maar het is nog wel een taboe. Meer dan de helft doet het stiekem omdat ze er niet over durven praten met hun leidinggevende. Het onderzoek werd uitgevoerd door het Nederlandse Bridgeman opleidingsinstituut, dat wereldwijd methoden in kaart brengt die bijdragen aan bewuster leven en werken.
Managementondersteuner Miranda van Ballegooij uit Veenendaal vindt het inderdaad moeilijk om openlijk te praten over haar dagelijkse meditatieoefeningen. “Mediteren heeft nog een zweverig imago”, zegt ze. Toch beoefent Miranda sinds een jaar mindfulness. Na enkele weken merkte ze al positieve effecten. “Mediteren geeft mij rust en het verandert de manier waarop ik naar situaties kijk. Ik ben meer een toeschouwer geworden dan dat ik me laat meeslepen door emoties. Als iemand op mijn werk bijvoorbeeld kritiek heeft, dan neem ik dat niet meer op als een persoonlijke aanval. Ik kan me veel beter inleven in die ander om tot een gezamenlijke oplossing komen.”

Arbeidsrecht

Mensen die op het werk mediteren doen dat gemiddeld twintig minuten, zo blijkt ook uit het onderzoek van het Bridgeman opleidingsinstituut. Werkdruk is de belangrijkste reden voor ontspanningsoefeningen. Joop Haanen uit Utrecht mediteert elke vrijdagmiddag samen met zijn collega’s in een vergaderruimte van zijn bedrijf. “Het initiatief is een aantal jaren geleden ontstaan vanuit een medewerker”, zegt hij. “Helemaal geaccepteerd is mediteren binnen ons bedrijf nog niet. Het wordt gedoogd. Er is wel veel animo voor. Wekelijks komt er een groepje van zo’n 20 collega’s mediteren. Ik zie ze dan even helemaal tot rust komen.” Volgens Marieke van Vugt, onderzoeker aan de Rijksuniversiteit Groningen naar de effecten van mindfulness op gedrag, kan regelmatig mediteren zorgen voor minder stress en een positievere gedachtestroom. “Mindfulnessoefeningen maken je bewuster van gedachtepatronen en kunnen ervoor zorgen dat je minder vast komt te zitten in negatieve gedachten en je positiever en helderder gaat denken. Voor werknemers binnen organisaties is dat natuurlijk niet onbelangrijk.”

Robert Bridgeman, directeur van het Bridgeman opleidingsinstituut, vindt dat meditatieplekken een arbeidsrecht moeten worden. Vorige maand presenteerde hij zijn boek Rust, waarin hij nieuwe technieken uit de doeken doet om direct tot rust komen. Bridgeman reisde hiervoor de hele wereld over en ging in de leer bij boeddhistische meesters, indianenstammen en hersenwetenschappers aan de Stanford University. “We ontvangen dagelijks te veel informatie en prikkels”, vindt Bridgeman. “Volgens wetenschappers moeten we in een week evenveel informatie verwerken als honderd jaar geleden in een heel leven. Geen wonder dat een op de zeven werknemers een burn-out krijgt.”

Prikkelreductie

Continu iets aan je hoofd hebben is volgens Bridgeman nadelig voor je levenskwaliteit en gezondheid. Om tot rust te komen gaan de meeste mensen met vakantie. Maar is dat echt nodig? vraagt hij zich af. “Beter is het om in het hier en nu rust te leren ervaren. Dat kan door twee sporen te bewandelen. Het eerste spoor is prikkelreductie. Neem bijvoorbeeld om te beginnen weer een ouderwetse telefoon. We spieken de hele dag door op ons mobieltje naar binnenkomende e-mails, Twitter, Facebook en Instagram- berichten. Dat gaat ten koste van onze focus, de kwaliteit van ons werk, de communicatie met collega’s, kinderen, geliefden en van genieten van het leven. Door de huidige technische mogelijkheden worden we overspoeld door een golf aan informatie. We moeten daar keuzes in maken. Ik heb mijn televisie de deur uit gedaan. Elke avond op de automatische piloot tv kijken is slecht voor je hersenen. Je komt dan nooit aan een diepe slaap toe. Simpelweg omdat je brein ’s nachts alleen bezig is met het verwerken van informatie. Als ik een documentaire, tv-programma of film wil kijken, dan doe ik dat via de computer: heel gericht en wanneer ik het wil. Ik ben niet meer bezig om automatisch informatie tot me te nemen.” Een andere manier om prikkels te reduceren is overwerk in de avonduren beperken. “Bij de Deutsche Bank en BMW in Duitsland gaat ’s avonds na negen uur de server gewoon uit”, vertelt Bridgeman. “Geen enkele medewerker kan dan inloggen om te werken. Ik vind dat een goede ontwikkeling en verwacht dat Nederlandse bedrijven in de toekomst dit voorbeeld volgen.”
Tip: Wil jij ook leren om mindful te werken? Misschien is onze trainingMindful werken dan wel iets voor jou. Klik hier om meer te lezen over de training.

Mindfulness

Naast prikkelreductie is mindfulness het tweede spoor dat je kunt bewandelen om je brein tot rust te brengen volgens Bridgeman. “Het is een wetenschappelijk onderbouwde techniek die je hersenen een enorme boost geeft, waardoor je gemakkelijker en meer informatie tot je neemt.” Google is een voorloper op het gebied van mediteren op de werkvloer. In 2008 ontwikkelde de multinational, in samenwerking met wetenschappers van de Stanford University in San Francisco, de Search Inside Yourself methode. Hun belangrijkste doel hiermee is het vergroten van de emotionele intelligentie onder werknemers. Intussen hebben ruim 3.000 Google-medewerkers wereldwijd ditmindfulness based emotional intelligence programma met succes gevolgd. Daarna kwamen ook meteen andere grote bedrijven, waaronder SAP, Samsung, LinkedIn en American Express op de proppen met hun eigen mindfulnessprogramma’s.
Nederland
“Ik zie dat grote Nederlandse organisaties mediteren steeds serieuzer nemen en zelfs aparte meditatieruimtes inrichten voor hun personeel”, aldus Bridgeman. In het MKB is het nog wel een taboe. Ik denk dat bewustwording een belangrijke rol speelt om dit taboe te doorbreken. Veel mensen zijn niet op de hoogte van de voordelen die het beoefenen van mindfulness hebben. Het is bewezen dat mediteren op het werk leidt tot minder ziekteverzuim, meer veerkracht, betrokkenheid en zelfs een toename aan productiviteit.

Mediteren onder werktijd

Mediteren onder werktijd

Door Marjo van Lijssel / 25 april 2016 / Persoonlijke ontwikkeling / Nieuws

Vroeger was je een geitenwollen sok als je mediteerde. Nu doen zakenmensen het gewoon tijdens hun werk. Er is zelfs sprake van een wereldwijde meditatietrend onder medewerkers van multinationals.
Google, SAP, Samsung en andere grote bedrijven laten hun personeel mediteren. Dit zou volgens wetenschappers van de Stanford University in San Francisco namelijk je emotionele intelligentie verhogen. En laat die emotionele intelligentie net die skill zijn die in 2020 in de top 10 staat van een competente werknemer. Dit blijkt uit een enquête van World Economic Forum onder toonaangevende multinationals.

Lees meer

Gratis introductie 3 fasen meditatie training Bernard Samson

Introductie 3 fasen meditatie training

  • Introductie 3 Fasen Meditatie

Contactgegevens

Praktijk voor Haptotherapie Bernard Samson | Eerste Weteringdwarsstraat 2 (hoek Spiegelgracht) bel 4.01 | 1017 TN | Amsterdam | T: 06 57 64 00 51 

Privacyverklaring | Klachtenprocedure

Log in